Mataró exigirà un sou mínim de 1.000 euros a les subcontractades

Ajuntament de Mataró salari mínim de ciutat de 1000 euros

Fina Garcia, responsable de compres i contractacions, i Juan Carlos Jerez, regidor de Serveis Centrals. Foto: L.M.

  • Les empreses que vulguin treballar per a l’Ajuntament hauran de garantir als seus treballadors un salari digne
  • Una nova guia incorpora noves clàusules ètiques i socials en els processos de contractació municipal

Les empreses que vulguin treballar per a l’Ajuntament de Mataró hauran de pagar un salari mínim de 1.000 euros bruts mensuals als seus treballadors. Tot i ser una administració pionera en l’aplicació de clàusules socials en la contractació municipal, el consistori vol anar més enllà dels actuals criteris de sostenibilitat i responsabilitat que ja aplica i incorporar noves mesures.

Per aquest motiu, una de les que destaquen més té a veure amb les retribucions dels empleats inclosos en les subcontractades o les concessions. Tot i que bona part de les plantilles superen aquest mínim que ara demanarà l’Ajuntament, hi ha col·lectius, com ara les persones que netegen els edificis municipals i els treballadors familiars que tenen cura de la gent gran a domicili, que encara no hi arriben pel conveni laboral que se’ls aplica.

El regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez (PSC), va explicar ahir que en aquells serveis en què la mà d’obra sigui un component essencial el criteri econòmic a l’hora de valorar les diferents ofertes que aspirin a prestar-lo ponderaran fins a un 60%. “Qui guanyi, que no sigui perquè ha presentat el millor preu, sinó perquè incorpora més clàusules socials”, va afegir-hi.

“Qui guanyi, que no sigui perquè ha presentat el millor preu, sinó perquè incorpora més clàusules socials”

Aquest és un dels exemples de la nova guia per a la contractació que s’ha elaborat i que afecta no només el consistori sinó també totes les empreses municipals. Un document que inclou també les propostes que al llarg del mandat han posat sobre la taula els diferents grups municipals, com ara l’exclusió de companyies que operin en paradisos fiscals, el suport a petites i mitjanes empreses i l’adhesió al codi ètic de la Generalitat.

L’Ajuntament de Mataró té actualment 175 contractes vigents d’un total de 143 contractistes diferents, que suposen el 35% del pressupost de despesa municipal i que equival de mitjana a més de 43 milions d’euros anuals. Una xifra important que, segons Jerez, dona compte de la capacitat d’incidir que té l’administració pública en l’economia local.

43 milions d’euros destina a la contractació pública l’Ajuntament de Mataró de mitjana anual

A banda d’exigir un salari “de ciutat” de 1.000 euros, també es garantirà el pagament directe a empreses subcontractades si l’adjudicatari del servei és morós i no atén els salaris dels seus treballadors.

El regidor de Serveis Centrals va destacar que en paral·lel, i per poder donar compliment a aquestes noves clàusules, l’Ajuntament reforçarà el seguiment i el control dels contractes i planteja la rescissió de les concessions i l’aplicació d’un règim sancionador a qui incompleixi els compromisos pactats.

(Crèdits: Aquest article s’ha publicat abans al diari El Punt Avui, amb el títol “Mataró exigirà un sou mínim de 1.000 euros a les subcontractades“, escrit per Lluís Martínez)

Aquesta entrada s'ha publicat en salari mínim i etiquetada amb , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.