ANEM A MIL RECLAMA UN SALARI MÍNIM DE MIL EUROS A LES JORNADES DEL CESB

Malgrat no haver estat convidada, la Plataforma ciutadana Anem a Mil ha pogut intervenir amb arguments de pes a favor d’aplicar un salari mínim de mil euros a les jornades “Viabilitat i repercussions de l’establiment d’un salari mínim de ciutat”

Divendres 24 al matí, al Col·legi d’Economistes de Catalunya, han tingut lloc aquestes jornades organitzades pel Consell Econòmic i Social de Barcelona (CESB).

El primer tinent alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello s’ha defensat al·legant que  no tenen competència per modificar el salari mínim (SM) si bé estan treballant sobre el tema. Yésika Aguilar, la representant de l’única patronal que forma part del CESB, Foment del Treball, ha alertat que un augment del SM podria fer trontollar les empreses i la producció.  Però els dos sindicats principals, UGT i CCOO, ho han desmentit i han sortit en defensa d’un SM al voltant dels mil euros, argüint raons de viabilitat econòmica per a les famílies, ja que el llindar de la pobresa no dista gaire del SM actual i han recordat que el diner públic no pot servir per precaritzar la situació dels treballadors de les empreses externalitzades dels ajuntaments (com està passant).

L’economista Miquel Puig ha pres la paraula i ha puntualitzat que no hi ha cap evidència empírica que demostri que un SM adient generi atur. Ha recordat que l’Ajuntament de Barcelona contracta empreses de seguretat que paguen als seus treballadors per sota del que marca el seu conveni sectorial.

A continuació, el president d’Anem a Mil, Maxi Calero ha preguntat a l’auditori com pot ser que estiguem debatent si és o no convenient un SM a mil quan actualment hi ha empresaris que cobren un 400% més que els treballadors més precaris.

Al llarg del matí s’han presentat diferents estudis que han analitzat la viabilitat del SM des de diverses perspectives, com el d’Eduardo Rojo, el de Jordi Suriñach, el de Gregorio Cascante o el d’Ana I. Moreno-Monroy. Tot i les diverses visions, Miquel Puig ha recalcat que ha faltat la dimensió fiscal, és a dir, els salaris baixos que estan subvencionats per l’Estat i representen una despesa pressupostària important que repercuteix a tots els contribuents. Si augmentés el SM es reduiria el cost fiscal i racionalitzaria l’economia.

Finalment el CESB ha anunciat que crearan un grup de treball ampli i permanent amb agents econòmics i socials per seguir debatent la viabilitat de l’establiment d’un SM de ciutat. Esperem que ens hi convidin.

A la cloenda, Josep Ginesta, secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, ha apuntat que mentre no tinguem competències pròpies per modificar l’actual SM, cal seguir treballant en els espais de concertació laboral per transitar cap al SM de mil euros i de fet ja ho estan fent amb els Plans d’Ocupació del seu Departament, ja que és una prioritat pel Govern i també pel Parlament, de cara a dignificar els salaris més baixos.

Agraïm tant a Gerardo Pisarello, com Agustí Colom,  com Josep Ginesta, economistes i membres del CESB que ens hagin esmentat en les seves intervencions i ens valorin com a plataforma de referència en defensa d’un SM digne. Però Anem a Mil advertim que falta convenciment, valentia per combatre les desigualtats socials i que queda molta feina per fer.

Anuncis
Anotació | Aquesta entrada ha esta publicada en salari mínim. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.